Ochrona przed szkodnikami HACCP, GHP, GMP, BRC

CZY SYSTEM HACCP JEST OBOWIĄZKOWY?


HACCP OLSZTYN

Ochrona przed szkodnikami HACCP to obowiązkowy element funkcjonowania każdej firmy produkującej, przetwarzającej lub dystrybuującej żywność, kosmetyki, farmaceutyki. Wdrożenie programu zabezpieczenia przed szkodnikami sanitarnymi zgodnie z ustawodawstwem kontrolowane jest przez inspekcję sanitarną i farmaceutyczną. Warunkiem koniecznym do przysposobienia programu HACCP jest spełnienie wymogów wstępnych – tzw. Dobrych Praktyk Higienicznych i Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GHP i GMP). Wprowadzenie tych standardów w oparciu o IPM (Integrowane Metody Walki ze Szkodnikami), jest gwarantem prawidłowo działającego systemu ochrony przed szkodnikami w programie HACCP.

Prowadzenie podstawowego monitoringu szkodników możliwe jest we własnym zakresie (wszystkie potrzebne akcesoria do kupienia w naszym sklepie: sklep.olpest.pl). Aby mieć jednak pewność co do zgodności z normami, najlepiej powierzyć to zadanie specjalistom. Dodatkowo zwalczanie szkodników w zakładzie spożywczym powinno być przeprowadzane wyłącznie przez wyspecjalizowane i przeszkolone firmy. Z drugiej strony inspektorzy sanitarni wymagają od zakładów podpisania umowy z firmą DDD

 

 

OCHRONA PRZED SZKODNIKAMI HACCP – NA CZYM POLEGA?


Program ochrony przed szkodnikami w firmie polega na opracowaniu i wdrożeniu procedur, dzięki którym ograniczamy obecność szkodliwych organizmów do minimum. Głównym celem takiego systemu jest niedopuszczenie do zanieczyszczenia żywności oraz linii produkcyjnych. Dlatego prawidłowo opracowany program powinien umożliwić natychmiastowe zidentyfikowanie obecności szkodnika w obiekcie oraz jego eliminację.

W ramach usługi oferujemy :

  • – montaż urządzeń do monitorowania i zwalczania szkodników sanitarnych i magazynowych
  • – opracowanie procedur i księgi DDD
  • – prowadzenie dokumentacji w postaci kart przeglądu urządzeń, protokołów kontrolnych i zabiegowych
  • – formułowanie i nadzorowanie realizacji zaleceń i działań korygujących
  • – obsługa urządzeń pod kątem bieżącej konserwacji i uzupełniania atraktantów / substancji biobójczych
  • zwalczanie szkodników sanitarnych i magazynowych na bardzo atrakcyjnych warunkach cenowych

 

                                                                                                                           

 

ZABEZPIECZENIE PRZED SZKODNIKAMI HACCP, BRC – CERTYFIKATY


Posiadamy certyfikaty:ZWALCZANIE SZKODNIKÓW BRC

  • – wydany przez prof. dr hab. Stanisława Ignatowicza „Ochrona obiektów zakładu przemysłu spożywczego przed szkodnikami zgodna z wymaganiami systemu HACCP, IFS/BRC i AIB”.
  • – wydany przez Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji „Wymagania standardu BRC FOOD ver. 8 oraz BRC PACKAGING AND PACKAGING MATERIALS ver. 6 z obszaru ochrony przed szkodnikami”

 

Naszą usługę opieramy na bezpiecznym i nowoczesnym programie IPM (zintegrowane metody walki ze szkodnikami), co oznacza wykorzystanie wszelkich dostępnych metod walki ze szkodnikami – sanitarnych, mechanicznych, fizycznych, chemicznych. Ważnym elementem programu jest profilaktyka, a jej skuteczność zależna jest od poprawnie wdrożonego systemu monitoringu aktywności szkodników. Bardzo ważna jest także efektywna komunikacja i współpraca z naszymi Klientami. Dzięki temu możliwa jest szybka identyfikacja zagrożenia i podjęcie działań interwencyjnych zanim dojdzie do negatywnych skutków w funkcjonowaniu zakładu objętego ochroną. 

Obsługujemy Klientów funkcjonujących w standardzie HACCP, BRC, IFS, AIB.

Obsługujemy okolice miast: Olsztyn, Ostróda, Elbląg, Morąg, Nidzica, Szczytno, Lidzbark Warmiński, Orneta, Biskupiec, Barczewo, Mrągowo, Mława.